Stillingsbetegnelser påtruffet i Odden sogn før 1801

Nedenfor vises en oversigt over alle de titler eller stillingsbetegnelser, som er påtruffet i Odden sogn. Nogle af personerne har kun haft korte besøg i sognet - det gælder fx. jordemødre, en brygger og forliste bådførere/skippere - mens andre boede her fast.

Præster, degne, skoleholdere og sognefogeder er behandlet under menupunktet "kirken i centrum".

I takt med at siderne udbygges, vil der her blive bragt mere detaljerede beretninger hhv. om håndværkere inkl. møllere; om dem der søgte til havet som næringsvej; de aftryk som landets forsvar både til lands og til havs medførte samt mere oversigtsmæssigt om hovedbeskæftig-elsen indenfor landbruget.

Man kan lejlighedsvis støde på betegnelser såsom indsidder, afsidder eller aftægtsmand. Den første betegnelse har ikke - som man måske skulle tro - noget at gøre med fængsel, men betyder blot, at der er tale om en person eller en familie, der endnu ikke har været i stand til at få sit eget hjem og derfor 'sidder inde' - altså bor - hos en anden familie. Den anden betegnelse afsidder/aftægt betyder, at personerne nyder deres otium i eller ved den gård, som de tidligere har drevet og som nu er blevet overtaget af de næste gårdmandsfolk.

For en god ordens skyld skal det også nævnes, at der i kirkebogen i 1796 ses tre eksempler på betegnelsen indboer. Der er her tale om en henvisning til, at den pågældende gårdmand var en af dem, der blev tilbage i byen ifm. de store udskiftninger, der fandt sted i starten af 1790'erne. Tilsvarende kan udflytter benyttes som præcisering for dem der ved lodtrækning flyttede deres gård væk fra byen, såfremt der er nogle navnebrødre, som præst/degn på den måde ønsker at skelne imellem.

• Embeder

Provst 4